Er is veel bezorgdheid over de toekomst van onze democratie, en terecht. Het vertrouwen neemt af, wat voor grote uitdagingen zorgt. Toch zijn er ook lichtpunten. Op lokaal niveau zijn er boeiende veranderingen aan de gang. Belgische steden en gemeenten experimenteren als nooit tevoren met nieuwe vormen van burgerparticipatie. Ze gaan aan de slag als laboratoria om de democratie te versterken. G1000, Citoyenneté & Participation en De Wakkere Burger willen we tijdens de lokale verkiezingsperiode die vooruitgang in de schijnwerpers zetten.

Daarom reiken we de Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie uit aan één grote stad, één middelgrote stad en één kleine gemeente die zich onderscheiden als echte participatiepioniers. Steden en gemeenten kunnen zich via onderstaand formulier kandidaat stellen en zo een voortrekkersrol opnemen om anderen te inspireren.

Heb jij een participatief project in jouw gemeente dat écht gezien mag worden? Het kan gaan om een eenmalig traject zoals het opstellen van een nieuw mobiliteitsplan of een dorpskernvernieuwing, of een structureel initiatief, zoals een jaarlijks burgerbudget. Voor de Athena-prijs zoeken we een project dat laat zien dat je gemeente echt durfde experimenteren. We focussen op afgebakende projecten, en dus niet op visie- of beleidsteksten. Het draait om burgerparticipatie bij het lokale beleid, niet om maatschappelijke of socio-culturele participatie.

We kennen punten toe aan de volgende criteria:

  • een duidelijke impact 
  • een inclusieve en innovatieve aanpak 
  • kwaliteitsvol overleg 
  • een participatieve reflex in de verschillende diensten.

Doe mee en laat zien dat jouw gemeente burgerparticipatie hoog in het vaandel draagt!

Inschrijven kan tot en met 3 juli 2024. De selectieprocedure ziet er als volgt uit:

  • Ronde 1: Een diverse, onafhankelijke jury zal de laatste week van augustus een preselectie maken. 
  • Ronde 2: Begin september komt de jury opnieuw samen om de finale selectie te maken. Tussen de twee rondes kunnen we de pre-geselecteerden contacteren voor extra informatie.
  • Op 24 september worden de winnaars bekroond op een publieksevenement.

STEL JE HIER KANDIDAAT

Bekijk hier het reglement.

Heb je nog vragen of zoek je meer informatie over de selectieprocedure? Schrijf je dan in voor één van de infosessies via deze link